vineri, 23 noiembrie 2012

Etapa 27. Cum arata viitorul unitatilor de stocare?


Enuntul probei: Asistam la o evolutie uimitoare a device-urilor si a serviciilor de stocare a datelor. Dar oare cum va arata viitorul? Cum vom stoca datele peste cativa ani? Tu ce alegi: HDD-urile externe, stick-urile de memorie sau serviciul Cloud? Scrie pe blog, intr-un articol, cum vezi tu evolutia unitatilor si serviciilor de stocare. Cum crezi ca vor fi acestea in viitor?

*****

Drumul de la CD la nori
Tehnologia din jur se schimbă cu o viteză uimitoare. Acum un deceniu, îmi aduc aminte că la fiecare 2-3 luni scriam câte un CD, apoi câte un DVD cu poze pentru a mă asigura că amintirile cele mai dragi îmi vor rămâne chiar și în cazul unui accident nefericit prin care vreun virus buclucaș ar fi putut să distrugă PC-ul meu. Am strâns astfel zeci de CD-uri și DVD-uri și la un moment dat am ajuns la concluzia că din nefericire se zgârie sau se sparg și datele se pot pierde la fel de ușor. Trecuseră însă ceva ani, iar eu schimbasem deja PC-ul pe un laptop cumpărat dintr-un magazin online. Reușisem să transfer toate fotografiile înapoi pe laptop de pe CD-uri și la ce cantitate mare de fotografie aveam depozitată, bietul laptop era mai mult de jumătate plin. Stick-urile de memorie nu prea aveau cum să mă ajute, deja vorbeam de o cantitate prea mare de date de stocat.

Apoi la un concurs de fotografie subacvatică am câștigat un voucher în valoare de câteva sute de lei pe care îl puteam folosi într-unul dintre magazinele care susțineau acel eveniment în calitate de sponsori. Atunci a fost prima dată când mi-a trecut prin cap să mut totul pentru HDD extern. Am pornit prin magazine și am studiat tot ce însemna HDD extern la promoție. Am descoperit atunci o ofertă atât de variată încât deja nu mai știam ce anume să aleg. Mi-aduc aminte cum femeia din mine a ales unul după culoare și design, evident, pentru că prețul HDD extern care mă interesa ca și capacitate era atât de smilar între producători, încât nu mai reprezenta un diferențiator. De resul banuților rămăși pe voucherul meu cadou, am adăugat și un stick de memorie pentru transferuri rapide de date între diversele laptopuri pe care lucrez și am plecat acasă mulțumită că acel concurs îmi adusese un plus de confort.
La ceva vreme de la cele povestite mai sus, s-a terminat și concursul Superblog 2011. Și atunci am avut un voucher de consumat, și iată că mi-am mai ales un HDD extern. Trecuse relativ puțin timp între cele 2 momente, și deja dimensiunea fizică a HDD se micșorase considerabil. Și cred că în viitor HDD externe vor deveni din ce în ce mai subțiri și ușoare concomitent cu creșterea constantă a capacităților de stocare. Vor ajunge probabil în maxim 1-2 ani la dimensiunea stick-urilor de memorie din acest moment, iar când jocul dimensiuni-capacități de stocare se va epuiza ca posibilități, ne vom muta cu toții în Cloud. Față de Cloud la acest moment recunosc că am o urmă de neîncredere care pornește de la lipsa controlului față de datele tale. E un concept nepalpabil și cel puțin mie îmi va trebui ceva timp să mă conving de gradul lui de securitate. Însă chiar și așa sceptică cum sunt, odată dovedite capacitățile, voi urma cu siguranță cursul tehnologiei moderne. Deh, dacă am putea și noi oamenii, să învățam să acceptăm schimbarea la fel de repede ca ceea ce se întâmplă în lumea tehnologiilor, cred că am reuși să devenim și noi mai buni și mai performanți.

PS:  sper că glumița cu video-ul atașat să aducă un zâmbet tuturor :)

Articolul acesta a fost scris pentru SuperBlog 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: