miercuri, 21 noiembrie 2012

Etapa 26. De ce sa consumam romaneste?


Enuntul probei: Toti ne dorim legume si fructe cat mai proaspete si gustoase. Ce putem face fiecare din noi pentru a sustine agricultura si economia noastra, romaneasca? Sa consumam produse autohtone! Legumele si fructele neaose, de sezon se gasesc permanent in standurile speciale din hipermarketurile real,-.Scrie un articol despre importanta produselor romanesti pentru tine, personal, pentru familia ta si/sau pentru constiinta nationala. De ce am alege sa consumam produse autohtone? Din mandrie nationala, din preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa ori pentru mediul in care traim si semenii nostri? Crezi ca deciziile de cumparare de zi cu zi ne pot ajuta sa facem o schimbare in economia romaneasca? Tu de ce alegi produse romanesti?

*****
Nostalgia aprozarului
Dacă este ceva ce îmi lipsește din copilărie și cred că avea cu adevărat farmec, este aprozarul. Mai țineți minte? Grămada de legume frumoase și gustoase, prost așezate, însă cu parfum de hrană autentică. Nu mai vorbim de cum se îngrămădeau țăranii la tarabe de ziua recoltei, cum se amenajau prin piețe mici locuri cu stuf, atârnau de sus ardeii capia roșii, galbeni și verzi în șiraguri lungi, sau ardeii iuți roșii pe jumătate uscați…coceni de porumb și vinete rotofeie… E o amintire de copil, însă una cât se poate de limpede. Iar pe atunci, mâncam numai legume crescute pe plaiurile românești, eram mai sănătoși iar pe stradă rareori vedeai oameni cu greutatea depășită.

Apoi după revoluție, mirajul legumelor și fructelor din import ne-a făcut să uităm să mâncăm românește, am început să mâncăm cu ochii, nu am mai pus preț pe gust, pe calitate, ci numai pe frumusețe… și ne-am pierdut așa în amalgamul de dorințe de frumos aproape 2 decenii. O întreagă generație s-a deformat, înainte să începem să ne trezim și să ne scuturăm vălul de pe ochi. Între timp țăranul român a suferit rău de tot, producția lui nu a mai fost cerută și dorită, în piețe nu mai avea loc de importatori și distriuitorul distribuitorilor. Țăranul român a încercat apoi să se adapteze și a luat sămânța străină, însă și aceasta era săracă și afectată în firescul ei. Aproape că s-au pierdut soiurile românești, dar bine că în ceasul al doisprezecelea ne-am trezit.

Văd și în familia mea și în jurul meu, o grămadă de oameni care au început să dea atenție la ceea ce mănâncă, au început să reamenajeze casele bătrânești de la sate și să planteze în curtea din spate legume, pomi fructiferi noi. Satul bunicilor mei care mai acum vreo 7-8 ani rămăsese cu o populație de 50-60 de bătrânei gârboviți a început să renască, casele și-au îndreptat șalele și s-au spoit în culori vesele, grădinile au început să geamă de legume frumoase, mamaitele să vândă ouă de țară la porți, iezii și mieii să zburde pe lângă baltă, și toate astea pentru că noi, la oraș am început să cerem din nou legume, fructe și produse românești neaoșe. Balta a fost curățată și populată cu puiet de peste, mașinile de la București au început să curgă la final de săptămână pentru pescuit sportiv, schitul de pe deal a primit o nouă generație de măicuțe, care și ele au muncit și au ridicat o biserică nouă, iar autocare întregi vin la mânăstire în fiecare weekend. O întreagă comunitate a renăscut pentru că noi cei mulți de la orașe am reînceput să căutăm roșia imperfectă, roșia cu gust și miros adevărat; oul cu gălbenuș de aur nu de culoarea ierbii uscate; mărul românesc și galbena gutuie…

Și da, privind în urmă, îmi dau seama acum, când pot să compar, cât de importantă a fost această transformare în micro-universul de la sat. Revenirea este cu adevărat emoționantă mai ales dacă ne gândim că astfel ne susținem unchii  și mătușile, verii și cumantii, oamenii care au avut dăruirea și pasiunea de a lucra mai departe pământul în ciuda erei internetului. Acolo, departe în inima adevărată a țării, în România autentică, dragostea de pământ, dragostea pentru munca pământului este la fel de prezentă așa cum a fost în veacuri de istorie zbuciumată. Ei sunt adevărații eroi ai neamului acesta și mai există o categorie de actori, cei care au înțeles că acești oameni minunați trebuie susținuți și ajutați să revină cu marfa lor proaspătă și bună. Prin proiectul «Standul produselor romanesti» real,- Hypermarket dă o nouă dimensiune a acestei șanse a produsului autentic românesc. Felicitări și mulțumiri pentru un comerț modern și pentru o Românie într-o schimbare de paradigmă.


Articolul acesta a fost scris pentru SuperBlog 2012
Cerintele probei: http://super-blog.eu/etapa-26-de-ce-sa-consumam-romaneste/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: