miercuri, 21 noiembrie 2012

Etapa 25. Se naste o legenda


Enuntul probei: Imaginati-va o legenda a carei actiune se desfasoara in Franta si care are drept elemente-cheie o bijuterie, unul sau mai multe personaje umane si o intamplare care, in viata de zi cu zi, este mai putin probabila si greu de explicat. Poate fi o coincidenta, un fenomen etc. Expunerea poate fi diferita, in functie de specificul blogului (proza, versuri).

*****

Fleur-de-lis
Anul acesta am plecat în Franța împreună cu o echipă de speologi să ajutăm o echipă de omologi din zona Dordogne să exploreze ultimele galerii descoperite în peștera Lascaux. Ploile din ultima perioadă determinaseră prăbușirea unui tavan, iar acest incident deschisese o nouă poartă către adâncul muntelui. Eram extraordinar de entuziasmată, ajungeam să văd picturile rupestre din epoca fierului, vechi de cca 16.000 de ani. Complexul de peșteri nu este deschis turiștilor, și numai echipele de speologi au acces pentru studiu. Ce norocoasă eram!

Oricât de frumoasă era perspectiva, niciodată nu-mi puteam imagina nebunia care avea să urmeze. În a treia zi de explorări, am intrat într-un târâș pe o galerie îngustă, care șerpuia lin și ușor ascendent. Atunci când teama și claustrofobia aproape că începeau să fie palpabile, galeria îngustă s-a deschis într-o sală de vreo 30 de metri diametru și 5-6 metri înălțime, care, foarte neobișnuit, avea într-un colț lumină naturală. Era foarte aproape de versant și undeva era o deschidere prin care o rază de soare cădea leneșă pe pământul aproape uscat.

 Ne-am apucat să explorăm centimetru cu centimetru, iar la un moment dat, unul dintre colegi s-a împiedicat de un obiect. Cum? Nu eram primii aici? Uimirea de pe fețele noastre ne-a transformat în statui. Șeful echipei de speologi francezi și-a revenit primul și s-a aplecat să ridice caseta veche de lemn. A deschis-o ca prin vis și în interior am văzut cu toții strălucind o bijuterie în formă de fleur-de-lys. Era o broșa mică care prindea un fel de pergament. Ce cadou neobișnuit ne oferea peștera...

Obiectul a fost dus de urgență la muzeu și un specialist a început să deschidă pergamentul cu o atenție și o delicatețe incredibilă. În timp ce ei erau preocupați de pergament, eu nu-mi puteam lua ochii de la broșa. Fleur-de-lis simbolizează perfecțiunea, lumina și viața și din cele mai vechi timpuri irisul albastru a fost simbolul “sangelui albastru”. Din Egiptul antic, în cultura japoneză dar cel mai cunoscut, simbol al casei regale Franceze, Fleur-de-lis cucerise rând pe rând secole, inimi, biserici, stindarde, simțăminte înalte, tot. Acum eram și eu sub fascinația simbolului. Oare cum ajunsese acolo în inima muntelui? Oare ce secrete ascundea?

Custodele muzeului se oprise încremenit. Era un document care se pare că aparținea Prioriei din Sion. Auzisem de așa ceva în Codul lui DaVinci, o societate secretă, dinastia merovingiană, Sfântul Graal și linia de sânge sfânt urmărită peste secolea… O legendă care părea uitată chiar și după un imens succes mediatic generat de film și carte. Cum puteau să apară iarăși noi și noi dovezi? Este o teorie care ar zduncina din temelii fundamentele credinței noastre. Sub ochii mei se năștea o nouă pagină a acestei legende. Nu eram pregătită pentru așa ceva și nimeni nu avea cum să fie, plecasem de acasă cu bucuria de a vedea picturi preistorice, plecasem de acasă să cartăm, să măsurăm și să deseneam galerii, diaclaze, săli și lacuri, să ne minunam de fragilitatea și delicatețea peșterii. Plecasem să fim speologi de peșteri, nu să descoperim marile mistere ale lumii, plecasem să muncim din greu și ne vedeam transpuși într-o legendă care dispărea și se năștea parcă din propria ei cenușă sub ochii noștri.  Ei bine, era o zi cu adevărat greu de digerat și ale cărei ecoruri cu siguranță aveau să fie greu de explicat.

Articolul acesta a fost scris pentru SuperBlog 2012
Cerintele probei: http://super-blog.eu/etapa-25-se-naste-o-legenda/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: