luni, 5 noiembrie 2012

Etapa 18. Inovatia continua: pasiunea Toyota


Enuntul probei: Scrie intr-un articol ce inventie din istoria tehnologica a lumii consideri ca a adus sau poate aduce omenirii cele mai mari beneficii pe termen lung si cum crezi ca drumul deschis de Toyota, datorita succesului sau tehnologic si comercial cu masinile Prius, Yaris Hybrid sau Auris Hybrid, poate genera o schimbare a paradigmei in industria auto. Nu este necesar sa intri in detalii tehnice, ci doar sa argumentezi beneficiile pe care respectiva inventie le-a adus, cum a schimbat lumea.

*****

Generațiile viitoare
În anul 1824 Joseph Fourier, fiu de croitor, însoțitor al lui Napoleon Bonaparte, dar și matematician și fizician cu “contribuții în teoria ecuațiilor diferențiale, a seriilor trigonometrice și în fizica matematică”, descoperea efectul de seră. Cât de mult a înțeles omenirea la acel moment fenomenul? Cât de mult a înțeles omenirea importanța descoperirii lui Joseph Fourier și aplicabilitatea ei în domeniul industrial? Cât de mult i-a păsat de acea teorie care prin calcule demonstra că o încălzire cu numai 3 grade Celsius ne-ar aduce schimbări climatice dramatice până la o nouă glaciațiune, putem vedea astăzi când pământul a început să sufere vizibil: furtuni monstruoase, ierni infernale, tornade în zone în care nu se mai înregistraseră niciodată…

Acum când răul este făcut de ani de industralizare și utilizare nesustenabilă a resurselor de hidrocarburi vrem nu vrem suntem obligați să luăm măsuri. E greu, este teribil de greu să ne desprindem de obiceiurile proaste, la mijloc sunt și mari interese financiare. Și deși există o vorba înțeleaptă românească: „cu o floare nu se face primavera”, în primăvara curățirii acestui pământ a apărut o floare în zonă tehnologică, o floare care încearcă prin respirația ei să ajute la curățarea acestei planete. Toyota prin modelele Prius, Yaris Hybrid sau Auris Hybrid, poate fi acel element de schimbare a paradigmei în industria auto. Transportul ca ramură industrială, reprezintă cel de-al treilea mare contributor la generarea gazelor cu efect de seră după agricultură și industria grea. Toyota se pare că ține cont de ceea ce a postulat Joseph Fourier și și-a asumat rolul de deschizător de drumuri.

Și ce mi-a plăcut la nebunie anul trecut în vară: am fost în concediu la Russalka la un parc de viluţe pe malul mării. Sunt un fel de bungalouri printre stânci, într-un parc în care nu ai voie să intri cu mașini obișnuite. Eu și prietenii mei am apărut cu o Toyota Yaris Hybrid albă. În acest parc, ești invitat să parchezi în afara lui, și vin gazdele și te îmbarcă în mașini electrice cu care te conduc pe tine și bagajele tale la viluţa rezervată. În felul acesta, parcul nu se aglomerează și se respiră un aer curat. Aveam cu noi un băiat aflat la tratament în cârje și i-am pus puțin în dificultate pe cei la administrația parcului care nu aveau la dispoziție un scaun cu rotile pentru transfer, iar distanța era destul de mare până la vilă noastră. Soluția a fost însă cu adevărat simplă. Am pus Toyota Yaris Hybrid pe modul EV pentru propulsia exclusiv electrică cu zero emisii și deplasare silențioasă și am fost lăsați să parcurgem astfel distanța de 1 km până la locul de cazare. Autonomia de 2 km ne asigura ieșirea din parc fără a încălca regulamentul de funcționare a acestui loc minunat.

Am văzut atunci în ochii proprietarei mașinii o lumină de bucurie și mândrie, era diferită de toți ceilalți, era în avangarda unui curent de curățenie, a unui curent eco, prietenos cu mediul, grijuliu cu planeta, dar mai ales atent la generațiile viitoare.
Complexul de la Russalka
Articolul acesta a fost scris pentru SuperBlog 2012
Cerintele probei: http://super-blog.eu/etapa-18-inovatia-continua-pasiunea-toyota/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: