luni, 12 decembrie 2011

Angkor Wat - simbolul artei Kmere

Angkor Wat este cel mai cunoscut monument al Cambogiei, iar poporul Kmer il considera simbolul natiunii. Construit in prima parte a secolului 12, a fost la inceput dedicat Zeitei Vishnu. In secolul 16 incepe sa fie un loc important de pelerinaj pentru adeptii Buddhism-ului.
Site-ul este deosebit de complex, incepand de la podul care traverseaza marele rau Siem Reap si care se continua cu aleea centrala (foto mai sus), numai pana treci de primele porti si ajungi la marele templu Angkor este o excursie in sine. Si parca in rit de trecere, totul este construit astfel incat sa te impresioneze, sa te simti mic si neinsemnat.
Cladirile sunt incredibil de bine conservate. Pe lateralele aleii sunt mici temple cu coloane inegrite. Totul este proportionat si cu migala daltuit in piatra in cel mai pur stil Kmer: treptele, coloanele, balustradele, peretii, tavanele, turnurile, tot:
Sute de metri de terase cu bazoreliefuri. Unele inca mai poarta culorile originale:


Si acum intram in curtea interioara a marelui templu:

Totul este construit proportional sau ca o "copie" stilizata a muntelui sacru Meru.
Stiu sa condimenteze vizita cu putina culoare: costume si masti traditionale
Si un student facandu-si tema:
Iar peste tot detalii suprinzatoare


Imagini din marele templu. Cat privesti cu ochii jungla imbratiseaza cladirile antice:
Abia de sus realizam cat de mare este situl Angkor Wat.
Caracteristice sunt treptele foarte inguste si abrupte (cam 15 cm latime si 30-40 inaltime). Cer atentie la urcare si grija multa la coborare...

Imaginea clasica oglindita in mlastinile laterale.

Am invatat ca daca acceptam chinul soarelui de pranz, cerul era mai frumos, locurile pustii (turistii retrasi la terase), culorile mai vii dar mai ales privilegiul de a te plimba intr-o zona sacra de unul singur, ca si cum ar fi fost dedicat tie, iar linistea locului putea efectiv sa ti se strecoare si sa iti umple sufletul.
Pentru mine un vis implinit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: