luni, 28 noiembrie 2011

Etapa numarul 30 - Prius

Masinile hibride sunt o necesitate, o etapa si un prim pas de adaptare a omenirii catre conditiile ce vor urma. Traim pe o planeta pe care o exploatam intens de ani buni, iar resursele ei sunt limitate. Subiectul acesta propus de Toyota, eu cred ca este cu mult mai profund decat ceea ce inseamna transformarea industriei auto in urmatorii ani.


Ganditi-va la implicatiile economice la nivel mondial. Sa ne imaginam doar pentru o clipa ca saptamana viitoare se va termina si ultimul strop pe petrol din lume. Ce ar insemna sa fim nepregatiti? Ce ar insemna sa nu avem nicio alternativa? Ne-am opri? Nu ne-am mai deplasa? Lantul alimentar s-ar opri? Dar business-urile? Dar economiile nationale si si cea globala, interconectata déjà pana la cele mai mici detalii cu economiile nationale? Ar insemna haos? Ar duce la razboi civil generalizat? Posibil! Eu cred insa ca omenirea a inceput cu cativa zeci de ani inainte de o asemenea imensa criza sa gandeasca alternative, si nu numai pentru petrol, pentru mai toate sursele de energie.

Nu-mi amintesc acum 20 de ani sa fi vazut pe la mare campuri de eoliene, acum incep sa apara (iar noi stim bine ca suntem in urma), alte tari folosesc cu succes energia eoliana de ceva vreme. Si mai exista pe planeta aceasta multa, enorm de multa energie pe care habar nu avem sa o folosim in avantajul nostru. Ar mai trebui sa trecem la tabla de proiectare, sa mai invatam, sa mai inventam, este loc cat cuprinde. Cata energie din valurile oceanelor, cata energie in descarcarile electrice, in vantul uraganelor, planeta noastra e energie pura, ea in sine, daca am invata sa o folosim, sa o stocam cu randamente mari (nu cum fac azi acumulatorii)…

Pe de alta parte, discutia cu masinile hibride, implica dupa parerea mea si o transformare in comportamentul oamenilor. Una profunda, de la cai putere si consum, asa cum s-a trait in ultimele decenii, la responsabilitate, ecologie, gandire vizionara, etc. Pe drumurile normale nu ai nevoie de sute si sute de cai putere pentru a-ti arata « muschii » nu despre asta vorbim atunci cand avem nevoie sa ne deplasam. Noroc cu criza economica din ultimii ani care ne-a invatat sa alegem masini cu un consum mai bun. Sper sa ajungem la a intelege faptul ca doar pentru ca ne-am nascut oameni, nu ni se cuvine dreptul de a distruge aceasta lume.

Masinile hibride sunt, dupa parerea mea, deschizatori de noi drumuri, de noi orizonturi. Prin introducerea unei asemenea tehnologii la nivel de serie. Toyota se pozitioneaza ca o companie vizionara si incearca sa educe comportamentul in trafic al soferilor. Le ofera oamenilor alternativa catre eleganta, confort, modern, tehnologie, pentru a le usura trecerea de la motorul 100% pe carburant cu care am fost cu totii obisnuiti, la combinatia silentioasa cu doua motoare electrice si un mod EV care permite condusul in modul exclusiv electric. E o schimbare de mentalitate. Cred ca ar merita cu adevarat, ca toti cei care am scris despre acest subiect, si toti cei care au citit aceste idei, sa mergem si sa solicitam un test drive. Sa incepem chiar noi, cei care scriem sa « simtim » ceea ce propune Toyota: «un design intuitiv care apeleaza la simturi».

Faptul ca industria auto se va schimba radical? Aceasta este o cerititudine. O noua generatie de masini hibride, vor face trecerea catre cine stie ce fel de mijloace de transport (nepoluante) ale viitorului. Automobilul care sa functioneze cu apa? Sa nu uitam ca apa este cea mai mare resursa a planetei. Probabil inca la limita SF, desi teoria conspiratiei spune ca déjà exista tehnologia, insa marii producatori de petrol au cumparat licentele si asteapta momentul potrivit pentru a-si reorienta business-urile, insa nu imposibil.

Dar pana atunci vor mai trece generatii intregi. Eu cred ca noi cei de acum vom trai perioada sau « epoca » hybrid. Eu cred ca asta au vazut si strategii si vizionarii de la Toyota. De aceea cu modelul Prius primul model auto hibrid de serie din lume, echipat cu noua generatie a tehnologiei Hybrid Synergy Drive, Toyota isi asuma riscul de a produce schimbarea si are curajul de a ne propulsa, in stil hybrid, la nivel de serie.

Welcome to Prius! Welcome to a new world!

Articol scris pentru concursul SuperBlog2011
Reguli proba: http://pcnews.ro/2011/11/22/superblog-2011-etapa-nr-30/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: