joi, 3 noiembrie 2011

Etapa numarul 17 - 60 de ani de legenda in off road

Patagonia… un taram de vis, o zona de 900.000 km de salbaticie. De o frumusete rapitoare: cu stepa, vulcani, ghetari varfuri de peste 3000-4000m inaltime, toate grupate in 3 zone distincte: Anzii Patagoniei in vest, Podisul Patagoniei in centru si est, care pierde inaltime dinspre vest spre est, pina ajunge la tarmurile abrupte si stincoase ale Oceanului Atlantic si Tara de Foc, zona insulara din sudul Patagoniei despartita de continent prin strimtoarea Magellan.

Asadar plecam in expeditie in Patagonia pe Carretera Austral & Ruta 40, si ne vom plimba virtual vreo 23 de zile prin Chile si Argentina. Foarte mare parte din aceasta tura, se bazeaza exclusiv pe automobilele Toyota Land Cruiser, masini cu 60 de ani de experienta in off road.

Vom pleca din aeroportul Buenos Aires, iar drumul ne va duce sa vizitam: San Martin de los Andes, San Carlos de Bariloche, Puerto Aisen, Laguna San Rafael, Ghetarul San Valentin, Puyuhuapi, Cerro Castillo, pestera cu picturi rupestre “Cueva de las Manos”, El Chaltén, impresionantul varf Fitz Roy, Cerro Torre, renumitul ghetar Perito Moreno, El Calafate… O tura de vis in tara vanturilor.

Aventura incepe in San Martin de los Andes in nordul Patagoniei unde ne intalnim cu ghidul si ne imbarcam in 3 automobilele Toyota Land Cruiser. Ne vom bucura ochii mai intai prin Parcul National Lanin, unde se viziteaza Lacul Tromen, trecand prin fabuloasa padure de la poalele vulcanului Lanin.
Apoi se urmeaza drumul celor 7 lacuri pana la un lac cu dimensiuni impresionante, si de o frumusete siun pitoresc aparte: Nahuel Huapi. Apoi drumul merge spre sud de-a lungul Carretera Austral prin padurile tropicale si sub-tropicale, un drum marginit de ferigi gigantice si frunze de rubarba. Finalul de etapa ne gaseste la Puyuhuapi, un mic port situat pe fiordul Ventisquero, inconjurat de Parcul National Queulat. Iarasi avem parte de peisaje care ne electrizeaza.

Mai departe trecem pe langa Cerro Castillo, impresionant din cauza formei sale (Castillo inseamna castel). Ne aflam in dreptul Vulcanului Hudson, care a acoperit in cenusa vulcanica suprafete de teren imense atat in Chile si Argentina, in timpul eruptiei din 1991. Apoi schimbam putin masinile pentru zborul la Laguna San Rafael aflata mai in nord. Iar aici ne imbarcam si plutim pentru cateva ore pe langa ghetar printre aisbergurile in nuante de verde si albastru. Trecem in numai cateva zile de la padurea sub-tropicala la un autentic peisaj polar cu scene incredibile: blocuri de gheata enorme, seracuri, crevase si ape cu nuante de smarald.
Mai apoi, aventura se muta in Argentina, pe celebra Ruta 40 in stepa nesfarsita, unde vantul nu oboseste niciodata. Exista aici semne de circulatie pe care nu le intalnesti in alta parte. Dupa inca 2 ore de drum, ajungem la Canionul in care se gaseste "Cueva de las Manos" pestera renumita pentru picturile rupestre cu maini, multe maini, marturie a culturilor antice , datand de mai mult de 9000 de ani.
Iar daca intalnirea cu istoria indepartata nu ne-a ridicat pielea pe noi, nu se poate ca peisajul de la Perito Moreno sa nu o faca. As sta in acest loc ore si ore in sir privind la ghetar, la cum se rup blocurile imense de gheata, la lacul de un verde incredibil, la munti si iarasi la ghetar.


Urmatorul punct fabulos din traseul nostru este tabara de baza a expeditiilor catre varfurile Fitz Roy şi Cerro Torre, cele mai renumite ale Anzilor din sudul Patagoniei. Un drum de 1 ora pe morena ne duce la Laguna de los Tres situata in mod direct in fata vardului Fitz Roy, un punct de observatie grandios.

Cerro Torre este unul dintre obiectivele cele mai exigente din alpinism la nivel mondial. Verticalele sale de 1400m de granit sunt o dovada a acestui fapt. Climatul este principalul factor de stres pentru alpinistii care incearca cucerirea varfului, si de multe ori trebuie sa astepte perioade foarte lungi pentru ferestrele de vreme buna care sa le permita asaltul final.Apropierea de ocean, vantul cumplit, furtunile violente care se produc din senin, fac din aceasta zona a Patagoniei un vis de salbaticie care nu poate fi sustinut, chiar si la nivel de calatorie, decat de masini cu adevarat puternice, robuste, perfect echipate pentru terenul foarte accidentat. Este nevoie de masini care sa se descurce in aceasta complexitate de situatii: de la padurea subtropicala plina de noroaie si santuri, la zone accidentate de langa ghetari si terenul dur, la vanturile neinchipuit de puternice. La final de expeditie off road am apreciat cu adevarat calitatile masinilor noastre Toyota Land Cruiser care au demonstrate cu adevarat ca 60 de ani de legenda in off road fac cu adevarat diferenta si te pot ajuta sa vizitezi locuri cu adevarat fabuloase. Patagonia este taramul pentru off road si acesta a fost traseul pe care vi-l propun. Pentru mine, este inca la nivel de vis.


Articol scris pentru concursul SuperBlog2011

Reguli articol: http://pcnews.ro/2011/11/02/superblog-2011-etapa-nr-17/

2 comentarii:

  1. TOATE ARTICOLELE PENTRU SUPERBLOG LE-AI COPIAT LA FEL CA PE ASTA?FELICITARI AI REUSIT SA INSELI VIGILENTA ASA-ZISILOR CERBERI AI CONCURSULUI!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Va invit sa cautati mai mult pe internet sa vedem daca gasiti ceva ne-original. Si da, draga domnule Anonim, acela este viitorul meu concediu, un concediu care exista ca tura turistica si din care am impartasit in articolul meu si celorlalti. V-as mai ruga sa scrieti si agentiei de turism de acolo ca se pot face oferte mai frumoase si mai bune decat atat, si asa ar vinde mai bine. Cred ca modul in care ati scris demonstreaza de la sine cam ce fel de persoana sunteti. Va doresc numai bine.

    RăspundețiȘtergere

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: