duminică, 23 octombrie 2011

Etapa numarul 12 - Procesoare versus neuroni

Am ajuns ceea ce suntem astazi pentru ca la un moment dat in evolutia noastra am ales sa dezvoltam creierul in detrimentul musculaturii. Am ales astfel calea inteligentei. Si am mai reusit o performanta, am pastrat undeva ascunse adanc, la nivelul « creierului reptilian » toate informatiile esentiale pentru supravietuire.
Ramasita a omului primitiv, creierul reptilian sau animalic isi autodeclanseaza programul de atac atunci cind percepe o agresivitate, ca raspuns la nevoia de supravietuire. Am sa va dau un exemplu din zilele noastre. V-ati intrebat vreodata de unde vine teama, teroarea sau emotia ingrozitoare de a vorbi in public ? De a ne ridica in fata unei sali pline ochi si de a sustine o prezentare ? Incep sa ne transpire mainile, inima sa bata rapid, simtim valuri de caldura, vocea ne este sugrumata, respiratia superficiala si rapida ? Toate aceste reactii isi afla originea in creierul reptilian, care pune egal intre multe perechi de ochi atintite asupra ta si notiunea de PRADA. Astazi nu ne va manca nimeni propriu-zis. Constiinta va lumina « reptila din noi » nu mai este pusa la indoiala supravieturirea… astazi neuronii poti fi stresati de neplaceri de natura sociala cel mult poate vom reusi sa stricam : imaginea sociala, pozitia de specialist, postul in companie.
Revenind la « calea inteligentei » majoritatea studiilor vorbeau de legatura dintre componenta genetica si factorii biologici pentru determinarea coeficientului de inteligenta IQ. Timp de decenii, oamenii de stiinta au dezbatut aprins atribuirea diferentei de inteligenta individuala genelor. Studiile realizate pe gemeni identici au indicat faptul ca inteligenta este influentata de gene in proportie de 60% pana la 80%.

Si totusi. Ce ne face sa fim inteligenti? Ce ne face sa fim mai inteligenti decit altii? Sa fie materialul genetic, mediul din care provenim sau educatia? Raspunsul la aceste intrebari nu poate fi definitiv, prin prisma faptului ca inteligenta reprezinta un concept complex si in acelasi timp greu de definit.

Studii recente incep sa vorbeasca de societatea cunosterii si impactul ei asupra dezvoltarii inteligentei in ciuda mostenirii genetice. Se pare ca astazi, mostenirea genetica incepe sa fie mai putin importanta, in conditiile in care accesul la informatie a devenit mult mai simplu iar limita o constituie doar vointa fiecaruia dintre noi. Ignorand saracia extrema, informatiile ne bombardeaza din toate directiile si astfel constrangerea genetica incepe sa piarda din procentele amintite mai sus. Fara indoiala ca fiecare dintre noi este un produs atat al ereditatii, cat si al mediului. Este interesant si important de descoperit modurile specifice in care acesti doi determinanti influenteaza ceea ce devenim ca persoane, precum si interactiunea dintre factorii genetici si cei de mediu.

Principalul vector adus de societatea cunoasterii este inteligenta artificiala. Sunt autori care sustin ca inteligenta artificiala va atinge inteligenta natura undeva intre anii 2019-2035. Evident ramane intrebarea daca inteligenta artificiala va putea vreodata sa genereze intuitie, creativitate si spiritualitate? Mai avem cativa ani sa reflectam asupra acestor intrebari. Pana atunci, eu cred ca vom investi in tehnologie, asa cum o percepem acum cu upgrade de versiuni care vor aparea din cateva in cateva luni, un fel de tehnica a pasilor mici.

Deocamdata, eu zic ca procesoarele pot numai sa viseze sa atinga nivelul de performanta si libertate al neuronilor, iar neuronii pot numai sa viseze sa ajunga sa isi atinga propria limita asa cum fac uneori procesoarele!

Articol scris pentru concursul SuperBlog2011


Reguli articol: http://pcnews.ro/2011/10/23/superblog-2011-etapa-nr-12/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: