sâmbătă, 22 octombrie 2011

Etapa numarul 10 - Amintiri din viitor

A fost o perioada in care genul SF era pasiunea de moment. Am descoperit atunci o carte fascinanta, o carte romaneasca pe care criticii o descriu ca fiind la acelasi nivel cu Dune al lui Frank Herbert sau Fundatia lui Asimov. Vorbesc acum de Abatia lui Dan Dobos, o carte care surprinde prin amestecul de tehnologie si civilizatii avanzate si un fundal profund medieval, plina de lupte spectaculoase dar si cu iz de saga.

Tabletele ASUS Transformer sau Slider s-ar fi putut regasi absolut oriunde in paginile acestei carti si servind mai toate caracterele (exceptand coloniile de clone de pe Lumile Agricole). Tehnologia, manipularea genetica, virusi care transfera informatii si induc unor clone nevoia de a evolua in erou salvator, Alambicul de Dumnezei in sine sunt idei fascinante din sfera SF (pacat ca nu sunt ecranizate, acum am avea tehnologia sa facem asemenea filme). Dar ce mi s-a parut genial la Dan Dobos a fost permanenta mixtiune cu credinta, clonata si ea pe alocuri, cu multe elemente crestine si multe planuri : pentru clone, pentru oameni, pentru «Dumnezeul care se teme sa isi atinga propria nemarginire».

Insamantarea lumilor Agricole (664 la numar – si se tot lucra la ele, cu inducerea ideii de cifra celui rau si un anuntat Armaghedon) se facea doar pentru ca prin intermediul lor sa hraneasca miliarde de oameni de pe o gramada de planete. Nici nu indraznesc sa ma gandesc in ordinea fireasca a cartii ce s-ar fi intamplat daca tehnologia si tabletele ASUS Transformer sau Slider ar fi ajuns la coloniile de clone. Oare ar fi avut capacitatea sa inteleaga? Oare s-ar fi trezit la o constiinta fireasca sau ramaneau prizonierii mostenirii genetice selectate?

Pentru cei care au devenit curiosi si inca nu au citit trilogia (pentru ca sunt 3 volume : Abatia, Blestemul Abatiei si Infinita Abatie – Editura Nemira), ma opresc aici cu povestitul, si ma gandesc doar sa mentionez ca pentru Rimio de Vassur, quintul regal (tuns ai acceptat in Abatie sub numele Rim), tabletele ASUS Transformer sau Slider ar fi putut inlocui consola de comunicatii cu imparatul, ar fi fost mai micute si mai discrete, astfel incat calugarii nu i-ar mai fi confiscat-o la cateva zile de la acceptarea lui in Abatie. I-ar mai fi fost de folos si in calatoria lui pe planeta Zetilor, pentru a studia planurile cladirilor lor enorme (de peste 2 km inaltime), precum si in multe multe alte situatii, va las sa le descoperiti singuri.

Iar ca sa amestec si eu imaginatia, tehnologia, erele si un strop de patriotism, dati-mi voie sa consider cele mai vechi tablete ca fiind Tăblițele de la Tărtăria 3 mici obiecte de lut, vechi de 5.500 ani inaintea erei noastre cele mai vechi artefacte purtatoare de scris din lume, si cu adevarat niste predecesoare ale tabletelor de astazi!

Articol scris pentru concursul SuperBlog2011


Reguli articol: http://pcnews.ro/2011/10/19/superblog-2011-etapa-nr-10/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: