miercuri, 6 iulie 2011

Piatra Verde

Tuful vulcanic si gipsul de la Piatra Verde-Slanic Prahova
Si cateva dantelarii create de ploaie:

Zona apartine unitatii Subcarpatilor de curbura dintre raurile Teleajen si Slanic si se caracterizeaza printr-un relief deluros , cu altitudini variind intre 350-700 m. Principalele culmi sunt dealul Piatra Verde, dealul Tarina, dealul Rapa Rosie s.a. Dealurile inconjoara depresiunea Slanicului ce are o forma alungita, orientata N-S, in lungul Vaii Slanicului.

In zona exista o cariera de tuf verde si gips , situata pe creasta dealului Piatra Verde. In alcatuirea perimetrului intra depozite de molassa miocene (Burdigalian si Badenian). Burdigalianul este reprezentat prin orizontul conglomeratelor de Brebu si prin orizontul cu gipsuri, constituit din gresii, nisipuri, marne si argile cu intercalatii de gipsuri. Badenianul este constituit din orizontul tufurilor cu globigerine, orizontul brecciei sarii, orizontul sisturilor cu radiolari si orizontul marnelor cu Spirialis.

Tufurile care apar in baza orizontului gipsifer constituie o fasie continua de cca 1 km lungime, cu o latime variabila, de la 20-40 m la cca 150 m in sectoarele in care tuful a fost dezvelit prin exploatarea gipsului. Roca se prezinta sub forma de bancuri de 0,5-1,5 m gorsime, in strate cu grosimi centimetrice, ce inclina cu 500-600 spre sud.Grosimea stratigrafica a tufului este de 60-70 m. Tufurile din creasta dealului Piatra Verde au o culoare verde caracteristica; ele reprezinta partea suoerioara a orizontului tufurilor cu globigerine.

(Text preluat: documentarea: Doina Marcela Gheorghe, Mircea Gheorghe - Ploiesti : http://www.geoturism.ro/index.php?sMain=descr/tuve.php)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: