luni, 11 iulie 2011

Pestera Muierilor & Pasul Vulcan

Pestera Muierilor (sau Pestera Muierii) se afla in comuna Baia de Fier, Judetul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei. Pestera a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul. Cu o istorie foarte bogata, pestera in timpuri stravechi a adapostit in timpul razboaielor, cand barbatii plecau la lupte, foarte multi copii si femei, de unde i se trage si numele. Este prima pestera electrificata din Romania.

Pestera are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusa in 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervatia speologica impartita in doua sectoare: sectorul de nord (1.500m) si sectorul de sud (880m). La 40 de metri inaltime se afla etajul superior amenajat pentru turisti cu o lungime de 573 m, ajunge pana la lungimea de 1.228 de metri o retea de diverticule foarte greu accesibila.


Adevaratele atractii ale pesterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemanator unei cupole gotice format prin precipitarea milenara a calcitei. Celelalte incaperii sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare si imaginea Stancii Insangerate denumita datorita scurgerilor oxidului de fier. In Cupola inalta de 17 m intalnim o colonie de lilieci.Alte cateva atractii sunt Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele impietrite, Dantela de Piatra, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. In Galeria Ursilor a fost gasit un adevarat cimitir de resturi scheletice de ursi, iar in Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte apartinand culturilor cu mult inaintea erei noastre. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Pe%C8%99tera_Muierilor)

Am iesit din pestera aproape de ora 19:00, si cu regret am pornit catre Bucurestiul chinuit de caldura...


Pasul Vulcan

Vulcanul este un oras de munte cu aproape 31.000 locuitori, situat pe Jiul de Vest, la mijlocul depresiunii intramontane a Vaii Jiului. Este asezat la poalele muntilor Vâlcan, de la care si-a luat denumirea. S-a format din doua catune de munte: Crevedia si Vaidei. Prima atestare documentara dateaza din anul 1462. In teritoriul sau se includ asezarile Dealu-Babii - amplasata pe vechiul drum roman care trece prin Pasul Merisori spre Tara Hategului, Jiu Paroseni si Coroiesti. Dealu-Babii, un satuc situat la mica distanta de oras, este o asezare momârlaneasca unde timpul parca s-a oprit în loc. Aici oamenii au ramas aidoma stramosilor, mâncarea lor de baza este mamaliga si cartofii cu brânza iar traditiile si obiceiurile sunt pastrate cu sfintenie. Pentru Vulcan aceasta asezare are o semnificatie speciala deoarece pastreaza niste comori culturale si etnografice nepretuite, fiind leaganul mestesugurilor traditionale momârlanesti.

In data de 4 februarie 2011, s-a inaugurat oficial telegondola care leaga orasul Vulcan de Pasul Vulcan, o mini-statiune de schi din Muntii Valcan, dar si un posibil punct de plecare (ignorat pana acum) pentru drumetiile montane de pe traselee turistice din Masivul Straja si restul Muntiilor Valcan. Telegondola pleaca de la altitudinea de 770 metri si ajunge in Pasul Vulcan unde atinge altitudinea de 1310 metri. Traseul are o distanta de peste 3 km, aceasta distanta fiind parcursa in circa noua minute.


Acum este o zona extraordinar de linistita si curata, sper ca aceasta telegondola sa aduca doar binele in zona, nu si muntii de gunoaie care apar odata cu turismul de masa.

2 comentarii:

  1. Superbe pozele, am fost acum vreo 3 daca mai tin bine minte. Cand am intrat in pestera era soare, si la iesire, pe partea cealalta a muntelui era furtuna, de abia am reusit sa mai trecem podul acela de jos :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Geniale pozele... nu am fost inca, dar nu am cum sa ratez la nesfarsit ;)

    RăspundețiȘtergere

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: