vineri, 14 septembrie 2007

Tr. Scorpionul 5B

Tr. Scorpionul 5B - Peretele CostileiDESCRIERE

Lungimea 1: Traseul incepe pe o fata langa o mare arcada destul de friabila. Apoi traverseaza catre stanga printr-o zona friabila si cu iarba pana in regrupare, pe o mica branita.

Lungimea 2: Porneste pe o fisura care conduce la o arcada, pe sub care se traverseaza catre dreapta pana la extremitatea ei din dreapta pe unde se trece pe o fisura. Aici este un mare cornier cu o cordelina veche. Apoi lungimea continua pe un hornulet si cateva fete mici. Se regrupeaza la baza unei placi dominate de o surplomba de gresie.

Lungimea 3: Urca pe placa si trece surplombita apoi prin jnepeni pana pe brana, unde se regrupeaza. Pe aceasta brana in caz de nevoie se poate iesi din traseu catre dreapta. Se ajunge imediat in Creasta Costila-Galbinele putin mai sus de retragerea din Tr. Balcoane.

Lungimea 4: Urmatoarele trei lungimi sunt puternic oblice spre stanga. Catre stanga pe o rampa de stanca usor cazuta, apoi in sus pe o fisura care duce la o mica surplombita. A nu se lua mai in stanga catre un piton cu o cordelina! De la surplombita se trece stanga pe un alt plan inclinat pana in regrupare.

Lungimea 5: Din regrupare catre stanga pana pe o zona inierbata dupa care urmeaza un mic horn care conduce la baza unei fisuri oblice usor surplombata pe sub care se traverseaza catre stanga. Deasupra este o priza buna, care nu se vede de jos, un biscuite. Pe fisura exista un bolovanel rotund bine intepenit dupa care se poate asigura o cordelina, apoi se regrupeaza pe o platforma. Atentie, cuiele din regrupare lasa de dorit.

Lungimea 6: Pleaca tot catre stanga pe o zona cu iarba si friabil si o fisura fina, dupa care face dreapta pe brana si regrupeaza la baza unui diedru. Si din acest punct se poate parasi traseul in dreapta pe brana se poate iesi in Creasta Costila-Galbinele.

Lungimea 7: Pe diedru in sus, apoi o fisura care duce la o burtica de stanca. Asigurarea este in stanga, dar traseul o ia la dreapta pe sub burtica de stanca si trece prin dreapta ei, revenind mai apoi la directia initiala, pana prinde o placa mare desprinsa, care suna a gol dar pe care se urca pana in regrupare. (o bavareza superba!). Asigurarea este un spit cu cordelina pe fata din dreapta.

Lungimea 8: Este lungimea cu celebrul "S" adica traversarea pe sub tavan catre stanga. La jumatatea distantei este un bolovan excelent pentru odihna (se poate sta in fund), dupa care se continua traversarea putin descendent, pana la muchie, se trece pe partea cealalta, dupa care urmeaza o zona mica cu iarba si friabil, o noua fisura arcuita catre stanga , dupa care iese pe brana, si dreapta pana in regrupare, pe o brana comoda, dar cu pitoane destul de slabe.

Lungimea 9: Pleaca din regrupare pe o fata usor cazuta catre dreapta spre o fisura, pe care continua in sus pana la o traversare catre dreapta (aici se asigura un bradut) si se iese pe o brana cu jnepeni. Regruparea la jnepeni.

Retragere: se urca pe Creasta Costila-Galbinele pana in Brana Mare a Costilei si de acolo stanga pe Creasta Vaii Albe-Brana Aeriana sau dreapta pe V. Scorusilor-Strunga Galbinele V. Galbinele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MY shutterstock

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock: